Top 3 Resorts in Hurghada:



Het weer in Hurghada in December
Hoe bekend ben jij met de Egyptische trekpleister Hurghada? Elk land heeft zo zijn eigen luxueuze badplaats. Voor Egypte is dit Hurghada. De stad bestond aan het begin van de 20e eeuw als klein vissersplaatsje met niet meer dan een paar duizend inwoners. Vandaag de dag wonen er zo’n kwartmiljoen mensen. Die explosieve groei is mogelijk gemaakt door grote buitenlandse investeerders uit Oost en West in de jaren 1980 en 1990. Hurghada is tegenwoordig een leidende badplaats aan de Rode Zee. De Rode Zee is dan ook niet zomaar een zee, maar een zee met een heel hoog mineraalgehalte. Dankzij dit hoge zoutgehalte kun je in de zee blijven drijven. Bovendien worden er helende eigenschappen aan Rode Zeewater toegeschreven.
Opkomst van een badplaats
Hurghada was in het begin van de twintigste eeuw nog maar een klein vissersplaatje. Voor de jaren ’80 van de vorige eeuw woonde er niet meer dan 16.000 man. Vandaag de dag is het een stad van liefst 250.000. De explosieve groei is mogelijk gemaakt door uitgebreide investeringen van Arabische, Europese en Amerikaanse investeerders in de jaren ’80 en ’90. De Rode Zee is al enige tijd een populaire badplaatsbestemming, onder meer vanwege het bijzondere water, maar natuurlijk ook door het droge en aangenaam warme klimaat. Niet voor niets wordt Hurghada gepromoot met de leus “where the sun shines all year around”. Dat belooft wat voor de maand december, waar het in Nederland normaal gesproken natregenen en koukleumen is. In Hurghada, Egypte, is van regenseizoen of winter geen sprake.
De stad en het toerisme
Egypte bestaat, met uitzondering van de Nijloever en Nijldelta, voor zo’n 90% uit woestijn. Niet zo gek dus dat Hurghada gericht is op de Rode Zee en niet op het binnenland. De stad strijkt zich over een lengte van zo’n 25 kilometer langs de kustlijn uit. Langs de kust vind je de luxe resorts en hotels voor toeristen. Andere delen van de stad die de moeite van het bezoeken waard zijn, zijn Sakkala (het moderne toeristische centrum), Dahar (het oudste gedeelte van de stad, met onder meer de traditionele Arabische markt) en Ahyaa/Ahiaa: het deel van de kust ten noorden van Dahar waar je veel hotels vindt en huizen van de lokale bevolking.
Toeristische trekpleister
Traditioneel is Juni, het begin van de zomer, de maand die in Hurghada de meeste toeristen trekt. December zou je kunnen beschouwen als het “laagseizoen”. Maar dat wil absoluut niet zeggen dat je geen andere toeristen tegen het lijf zult lopen: Hurghada trekt heel het jaar door een constante stroom Europeanen, Amerikanen en mensen uit het Midden-Oosten. Wist je dat deze recent opgebloeide stad de tweede grootste toeristische trekpleister van Egypte is? Dat zegt wel wat voor een land met zoveel historie, van de farao’s en piramides, tot de Koptische christenen en de latere moslimperiode. Op het gebied van toerisme is er van alles mogelijk met relatie tot de zee: er zijn watersportfaciliteiten voor surfers, zeilers, scuba duikers, sportvissers, windsurfers, snorkelaars en kiters. Ook is Hurghada een erkend duikgebied. In de Rode Zee komen haaien voor, hier hoef je niet bang voor te zijn, zolang je maar op de aangewezen locaties duikt en een haai niet provoceert.
Hurghada en toeristische groei
De stad is sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw werkelijk uit zijn voegen geblazen. Er waren veel upgrades in de infrastructuur nodig. Gelukkig is Hurghada vandaag de dag uitstekend bereikbaar. De stad beschikt bijvoorbeeld over een eigen internationale luchthaven. Ook ontwikkelt de kuststreek zich steeds verder door, zowel in zuidelijke als noordelijke richting. De duizenden toeristen worden uitgebreid in hun behoeften voorzien. Wist je dat er ook veel gepensioneerde Europeanen zijn die zich permanent in Hurghada vestigen vanwege het milde klimaat? Met zijn ligging aan de Rode Zee ligt de stad afgezonderd van de grote Egyptische steden en trekpleisters in de Nijldelta. Goede infrastructuur is van levensbelang.
Hurghada in de winter
Denk je aan de Nederlandse winter, dan denk je aan gure wind, veel regen, dikke sjaals en handschoenen. Je denkt aan sneeuwval, gladde wegen, grijze dagen en snert. Denk je aan de Egyptische winter – de winter in Hurghada in het bijzonder, – denk dan maar aan T-shirtjes, zon, zee en strand. Januari mag dan de koudste maand van het jaar zijn, gemiddeld genomen zijn de temperaturen nog altijd rond de 20 graden. 12 graden is het absolute dieptepunt. Kouder dan frisjes zal het in Hurghada niet worden. Je dikke winterjas, sjaal, handschoenen en muts kun je thuislaten. Verwacht een stralend blauwe hemel en geen neerslag. Vergeet niet: Hurghada ligt aan de rand van de woestijn en heeft een woestijnklimaat. Dat houdt in dat het er bijna nooit regent. Gedurende heel het jaar hoef je niet meer dan 10 mm neerslag te verwachten.
Hurghada in december
Er zijn genoeg toeristen die hun kerstvakantie doorbrengen in Hurghada. Een puik idee: het is er heerlijk warm, zonder dat het echt verstikkend wordt. De gemiddelde minimum temperatuur ligt op 17 graden Celsius. De neerslagverwachting in december is niet meer dan 1 mm gemiddeld voor de hele maand. Je kunt ook in december genieten van zo’n 8-9 uur zon per etmaal. De zon zal eerder onder zijn dan in hartje zomer, maar ook in december kun je prima van je avond genieten. De temperaturen zullen ’s avonds en ’s nachts dalen naar zo’n 15 of 12 graden Celsius. Dat is frisjes, maar alles behalve guur. Je hebt aan een dun jasje genoeg.
Ook zwemmen kan in december
Zwemmen in de Rode Zee kan het hele jaar door. Hoe dat mogelijk is? Eigenlijk vrij simpel: de Rode Zee is een relatief kleine zeemassa en niet te vergelijken met onze Atlantische Oceaan of zelfs maar de Middellandse zee. Zo’n kleine zeemassa verwarmt veel sneller en beter dan een groot wateroppervlak. Bovendien houdt de zee zijn warmte langer vast. De Rode Zee heeft gerust een temperatuur van boven de 20 graden Celsius, ook in december. Het is wellicht een beetje frisjes, maar echt koud zal het niet worden. Bovendien bied de zee verkoeling