Logo Transparency -02

Het weer in Hurghada in Januari

Het weer in Hurghada in Januari

Hurghada is een stad aan de oostkant van Egypte, gelegen aan de kust van de Rode Zee. De stad staat bekend als internationaal resort voor met name westerse toeristen. Het is niet bepaald een oude stad: Hurghada werd gesticht in het begin van de twintigste eeuw. Eén van de redenen dat Hurghada zo’n populaire trekpleister is, is het feit dat de zon hier heel het jaar door schijnt. Het is heel het jaar door – ook in het laagseizoen – aangenaam warm (soms zelfs ronduit heet). Daar komt nog eens bij dat ook de temperatuur van de Rode Zee heel het jaar door aangenaam is en geschikt voor een duik.

Geografie van Hurghada

De stad is vrijwel exclusief gericht op de Rode Zee. Met zijn 250.000 inwoners is er een goede balans tussen voorzieningen voor toeristen en voorzieningen voor de lokale bevolking. De stad strekt zich uit over een lengte van liefst 35 kilometer langs de kustlijn. Sakkala vormt het toeristische centrum, vol moderne gebouwen en voorzieningen. Dahar is downtown Hurghada – het oudste gedeelte van de stad. Hier vind je onder meer de soek, de traditionele Arabische markt. Langs de kustlijn zelf vind je de meeste hotels, met het beste uitzicht op de zee. In de regio Ahiaa/Ahyaa in het noorden woont met name de lokale bevolking.

Enorme bevolkingstoename

In 1986 kende Hurghada nog maar zo’n 23.000 geregistreerde inwoners. In 1996 waren dit er al ruim 60.000. In 2006 telde de stad ruim 160.000 inwoners. Vandaag de stad is de stad maar liefst zo’n 250.000 inwoners rijk. Deze explosieve toename is onder meer mogelijk door de grote aantrekkingskracht van toeristen. Ook zijn veel van de gezinnen met kinderen van Egyptenaren die hier in de toeristische sector actief zijn in Hurghada komen wonen. De stad werd in eerste instantie met name bevolkt door mannelijke arbeiders en vissers. Vandaag de dag heeft het steeds meer het uiterlijk van een gewone stad, vol voorzieningen voor de lokale bevolking. Dat is een goed teken, want het geeft de stad meer karakter.

Waarom toerisme in Hurghada floreert

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom het toerisme in Hurghada het zo goed doet. Ten eerste is er door grote investeerders enorm veel geld in gestoken. Dit heeft er aan bijgedragen dat je er alle moderne voorzieningen vindt waar de westerse (resort)toerist naar op zoek is. Ten tweede zit je pal aan de Rode Zee: een zee die uitermate geschikt is om in te zwemmen en te dobberen. Het zeeleven is hier ook bijzonder rijk. Snorkelen en duiken wordt zeer aangeraden, evenals het maken van een uitgebreide boottocht (onder meer met glasbodemboot). De infrastructuur is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Er is sinds tijd een internationale luchthaven. Bovenal is het klimaat in de ontwikkelde kuststrook uiterst aangenaam.

Weergemiddelden voor Hurghada

De weersverwachtingen voor Hurghada zijn dag na dag uitzonderlijk goed. Het is er het hele jaar door prettig warm, soms zelfs ronduit heet. Of je nu in de wintermaanden of juist in de zomer op bezoek komt, je kunt vrijwel altijd met korte mouwtjes rondlopen. Een regenjas heb je niet nodig: gemiddeld valt er maar zo’n 10 millimeter neerslag per maand. Oktober is gemiddeld genomen de “natste” maand, maar ook dan valt er niet meer dan zo’n 2 mm regen.

Zonuren en zon

Laat het even op je inwerken: in de maand januari heb je in Hurghada gemiddeld genomen 9 zonuren per dag. De temperaturen zijn in januari het “koudst” van heel het jaar, maar nog altijd tussen de 16-20 graden Celsius. Kou zul je absoluut niet vatten. Waar we in Nederland net een koude en donkere kerst en jaarwisseling hebben gehad, kun je in Hurghada en in heel Egypte nog volop zon vangen. Weg met die deprimerende stemming en die korte, barre dagen. In januari in Hurghada op vakantie gaan, heeft als voordeel dat je in het laagseizoen zit. Hoewel misschien niet alle voorzieningen van het hoogseizoen beschikbaar zijn, zal de stad relatief rustig zijn. Je zult weinig of geen last van wachtrijen hebben. Bovendien maak je via je touroperator gebruik van voordelige laagseizoen kortingen. Tel dus maar uit die winst.

Hurghada en de wintermaanden

De winter in Hurghada kun je met een korreltje zout nemen. Winter? Eerder een vervroegd begin van de lente. Op sneeuw hoef je hier niet te rekenen. Hoewel de temperatuur overdag flink zal oplopen, kan het ’s avonds laat nog wel enigszins afkoelen. Een winterjas heb je niet nodig: een dun jasje is voldoende om ’s avonds warm te blijven. Ook kun je in januari nog prima zwemmen in de Rode Zee. Zeewater koelt langzamer af dan het landoppervlak. Daar komt nog eens bij dat de Rode Zee een relatief nauwe binnenzee is, die nog eens extra goed warm blijft. Het is hier een stuk beter vertoeven aan de relatief grote Middellandse Zee.

Het verschil met de zomermaanden

Zoals gezegd, is het verschil in temperatuur met de zomermaanden in Hurghada minimaal. Dat geldt zowel voor het land als de zee. Zwemmen kan het hele jaar door. Wil je optimaal genieten van je dag? Hou er dan rekening mee dat het in de zomer pas veel later donkerder wordt. In de periode juni-augustus kun je vaak wel genieten van 13 ononderbroken zonuren op een dag. Daar staat tegenover dat Hurghada in deze maanden op zijn drukst is: bruisend en levendig. Ook betaal je voor deze maanden de hoofdprijzen bij touroperators en in de hotels. Geen zonnesteek oplopen? Dan kun je beter voor de winter kiezen. De Egyptische winter is ook ideaal voor wie even aan het gure en barre Nederlandse winterlandschap wil ontsnappen.

Betaalbare luxe 

Ontdek betaalbare luxe en reis goedkoop naar Hurghada! Verken onze exclusieve selectie van de 10 beste budgetvriendelijke hotels en resorts voor een droomvakantie. Boek vandaag nog voor een voordelige en onvergetelijke ervaring!

Het weer in Hurghada

Top 3 Resorts in Hurghada: