Top 3 Resorts in Hurghada:



Het weer in Hurghada in November
De Egyptische stad Hurghada, in het Arabisch ‘Al Ghardaqah’, is een toeristencentrum met rond de 250.000 inwoners. De kans is aanwezig dat je van de stad nog nooit gehoord hebt. In de geschiedenisboekjes zul je Hurghada ook niet tegengekomen. In het begin van de 20e eeuw was het namelijk nog maar een klein plaatsje van vissers en arbeiders. De grote bevolkingstoename begon in de jaren ’80 en ’90 toen buitenlandse investeerders grof geld in deze unieke locatie aan de Rode Zee gingen pompen. In de jaren ‘80 was het inwonertal nog maar een bescheiden 16.000. Het streven van de grote Arabische, Amerikaanse en Europese investeerders was om van Hurghada een leidende badplaats te maken. Dat is aardig gelukt: vandaag de dag trekt de unieke stad aan de Rode Zee het hele jaar door een stabiele stroom toeristen.
Hurghada: geografie
De focus ligt in Hurghada op het water, maar je moet niet vergeten dat de stad in essentie in de woestijn ligt. Vrijwel heel Egypte bestaat uit woestijn. Sinds de oudheid vormt de Nijl de levensader van het land. Het is niet voor niets dat je vanaf satellietbeelden het groen van de Nijloever en -delta van het omliggende geel van de woestijn kunt onderscheiden. Zonder de Nijl zou Egypte in feite een dood land zijn en zou de antieke beschaving van de Farao’s nooit tot bloei zijn gekomen. Het klimaat in Hurghada is dan ook een woestijnklimaat. Dit houdt in dat het eigenlijk het hele jaar door warm en droog is. Niet voor niets is de watervoorziening in een groot deel van Egypte schaars. In de leidingen zit niet altijd water. Bovendien is het leidingwater lang niet altijd drinkbaar. Als toerist kun je het beste waterflesjes kopen op de hoek van de straat, in kiosken of supermarktjes. De lokale bevolking doet precies hetzelfde.
Opbouw van de stad
Zoals gezegd, ligt de focus in Hurghada op de Rode Zee. Dit uit zich in de liefst 35 kilometer lange kustlijn van de stad. Aan de kust vind je met name de luxe resorts, de hotels en de uitgebreide watersportvoorzieningen. Ben je op zoek naar toeristische attracties in het hart van de stad? Breng dan een bezoekje aan het moderne Sakkala. Ook de moeite van het bezoeken waard is Downtown Dahar. Dit is het oudste gedeelte van de stad. Hier vind je ook de grootste soek (traditionele Arabische markt), evenals het busstation en het postkantoor. Hurghada is in rap tempo aan het vernieuwen. Dat moet ook wel om de constante stroom toeristen en het uitbreidende inwonertal in goede banen te leiden. Hurghada krijgt steeds meer het uiterlijk van een ‘gewone’ stad, met behalve toeristenattracties ook voorzieningen voor de inwoners zelf. Op rijafstand vind je meerdere luxe resorts en zelfs een kunstmatige stad.
Toerisme en de zee
De Rode Zee is de voornaamste attractie voor toeristen in Hurghada. Deze biedt niet alleen een prachtig uitzicht, hij is ook ideaal om in te pootjebaden en zwemmen. Verder worden er in en rond Hurghada talloze watersporten gedaan. Denk onder meer aan sportvissen, zeilen, surfen, duiken, snorkelen en kiten. Ook is de regio rond Hurghada een erkend duikgebied. Je vindt er een rijk bodemleven en onder meer fraaie koraalriffen. De Rode Zee is een unieke zee. Deze is nauw, heeft een relatief klein oppervlak en is vrijwel afgesloten van de grote Oceanen. Dit heeft er toe geleid dat er een zeer hoge mineraalafzet (zouten) in de Rode Zee is. Het resultaat? Het water heeft zo’n hoge dichtheid dat je er als het ware in blijft drijven. Al die mineralen in het water hebben bovendien verschillende gezondheidseffecten. Er
wordt wel gezegd dat Rode Zeewater goed is voor de huid, onder meer tegen klachten van eczeem.
Hurghada van zomer tot winter
Het spreekt voor zich dat de zomermaanden in Hurghada het heetst zijn en dat je in deze periode het meeste kunt genieten van zonuren. Je kunt er in de zomer genieten van tot wel 13 ononderbroken zonuren per dag. In de zomer vind je de meeste toeristen in de stad, met name in de maand juni. Er is van alles te beleven in de verschillende toeristenresorts. Ook zijn alle cafés en bars aan het strand geopend. Ook in het centrum worden verschillende activiteiten georganiseerd. Rond juli zullen de temperaturen oplopen tot liefst 35 graden Celsius, met minima van 28 graden. Voor veel mensen is dit echter te benauwd. Als het zo heet is buiten, voel je niet echt de fut meer iets te doen. Je zult moeten wachten tot de avond tot het een beetje afkoelt. In de winter zijn de temperaturen ook hoog, maar meer behapbaar.
Hurghada in de winter
Winter? Welke winter? Technisch gezien kent Hurghada een winter, maar deze is totaal niet vergelijkbaar met wat we in Nederland gewend zijn. Je hoeft je winterjas niet tevoorschijn te trekken. Noch heb je dikke wanten, een muts en sjaal nodig. Ook in de maand november kun je genieten van temperaturen boven de 20 graden Celsius en zo goed als ononderbroken periodes zon. Geniet van zo’n 8 aangesloten zonuren per dag. Daar komt bij dat er vrijwel geen neerslag valt. Een regenjas heb je niet nodig. Wist je dat ook de Rode Zee vrijwel het hele jaar door lekker warm blijft? Ook in november en hartje winter is deze gewoon boven de 20 graden.
De koudste en de natste maand
Gemiddeld genomen is januari de koudste maand in Hurghada. Geen paniek: de hoogste gemiddelde temperatuur ligt nog altijd op zo’n 22 graden Celsius. Kouder dan 15 graden wordt het zelden tot nooit. In november ligt de temperatuur nog iets hoger. Dat geldt zowel voor de buitentemperatuur als de temperatuur van het zeewater. Gemiddeld genomen is november wel de ‘natste’ maand van het jaar, maar van Nederlandse regenval is met zo’n 3 mm neerslag gemiddeld geen sprake. Grote kans dat je tijdens je bezoek geen regenjas nodig hebt. Het is vanwege het aangename klimaat dat veel gepensioneerde Europeanen permanent onderkomen hebben gevonden aan de Rode Zee. In Egypte, een land met zoveel historie en rijkdom, is de twintigste eeuwse badplaats Hurghada de tweede grootste trekpleister