Logo Transparency -02

Het weer in Hurghada in Oktober

Het weer in Hurghada in Oktober

Hoe goed ben jij bekend met Hurghada, de bekendste badplaats van Egypte? Deze badplaats ligt aan de Rode Zee en staat bekend om zijn honderden resorts en prachtige witte stranden. Vanwege het fijne klimaat, de zon, zee en het strand wordt Hurghada heel het jaar door bezocht door toeristen uit het westen. De stad is uitgegroeid van een onbeduidend dorpje in het begin van de jaren ’20 naar een stad van 250.000 inwoners. In een land dat zo rijk is aan historie is het bovendien uitgegroeid tot de tweede(!) grootste trekpleister. Wat is precies de magie van Hurghada en wat kun je hier in oktober verwachten? We bespreken het in dit artikel.

Een vakantie aan het strand

Vrijwel alle grote trekpleisters van Egypte bevinden zich aan de Nijloever of in de Nijldelta (aan of nabij de Middellandse Zee). Hurghada vormt hierop de uitzondering. Deze stad is gelegen aan de Rode Zee, die tussen continentaal Afrika en Saudi-Arabië in ligt. Egypte is grotendeels woestijn. De Nijl is dé levensader van het land, maar voor de rest is het land 90% onvruchtbaar. Het klimaat in Hurghada is dan ook een woestijnklimaat. Dit houdt in dat het bijna nooit regent. Gemiddeld genomen valt er maar zo’n 10 mm neerslag per jaar. De natste maand is november, maar zelfs dan valt er gemiddeld niet meer dan zo’n 3 mm regen. Dankzij de constant hoge temperaturen hoef je op sneeuw niet te rekenen. De Rode Zee is ook heel het jaar door prettig warm. Ook in oktober en zelfs hartje winter kun je er een duik in wagen.

Hurghada en water

Hurghada is geen antieke stad en ook geen middeleeuwse stad. Als je écht van plan bent om cultuur te snuiven, dan is het niet de locatie voor jou. Wat je wel vindt in Hurghada is alle luxe die je als moderne toerist mogelijkerwijs kunt wensen. Het enige dat schaars is in een droog land als Egypte is drinkwater. Leidingwater is niet betrouwbaar genoeg om te drinken. Je hebt kans dat je er ziek van wordt en zelfs als dat niet het geval is, heeft het een nare chloorsmaak. Ook kan het zijn dat de spanning van de leidingen af is, waardoor je tijdelijk geen water kunt tappen. Gelukkig kun je overal op straat en in supermarktjes drinkwater kopen. Het water van de Rode Zee is uiteraard niet drinkbaar, maar wel heel bijzonder. De Rode Zee is namelijk de zee met het hoogste zout-/mineraalgehalte. Hierdoor is het water relatief ‘zwaar’ en kun je in de Rode Zee drijven. Die mineralen hebben ook een onverwacht gezondheidseffect. Rode Zeewater is goed voor de huid en helpt onder meer tegen kwalen als acne.

Hurghada en het waterleven

Heel het jaar door, ook in november, is er op en in de Rode Zee tal van activiteit te beleven. In en rond Hurghada vind je tal van watersportfaciliteiten. Er wordt volop gesurft, gekite, gezeild, gesnorkeld, gedoken en gezwommen. Het klopt dat er in de Rode Zee haaien zwemmen, maar de haaien die je hier tegenkomt zijn in principe ongevaarlijk voor mensen. Ze zijn bovendien schuw en gaan mensen uit de weg. Waarschijnlijk zijn ze banger voor jou dan jij voor hen. Zolang je alleen op toegestane plekken duikt en zwemt, loop je geen gevaar. Wist je dat de Rode Zee rijk is aan maar liefst 1.300 verschillende vissoorten? Het is een paradijs voor elke duiker. Bovendien zijn vele stranden ondiep en lopen ze geleidelijk af, waardoor het ook voor kinderen veilig is om te zwemmen. Als bijkomend voordeel blijft de Rode Zee heel het jaar door goed op temperatuur: met een minimum van 20 graden is het

nooit echt koud.

Hurghada in zomer of winter?

In Hurghada schijnt de zon zo goed als altijd, of het nu zomer of winter is. Het verschil in temperatuur is minimaal, heel anders dan wat je van Nederland gewend bent. Dankzij het woestijnklimaat is het heel het jaar door aangenaam warm en droog. Je zou het bijna vergeten met al die wateractiviteiten, maar je zit eigenlijk gewoon in de woestijn. Regen is een zeldzaamheid. Jaarlijks valt er niet veel meer dan 10 millimeter neerslag. Als je regen meemaakt, is dat een zeldzaamheid, zelfs in november – gemiddeld gezien de “natste” maand. Zowel in de zomer als in de winter kom je in Hurghada toeristen tegen. In juni begint het hoogseizoen en vind je een rijke variatie aan activiteiten in de vakantieresorts. De bars en cafés aan de kust bruisen. Ook het centrum staat in vuur en vlam. Hou er rekening mee dat de prijzen in het hoogseizoen ook oplopen, zowel in de hotels en de bars en cafés. Ook zullen de vluchten duurder zijn, evenals de touroperators die georganiseerde reizen aanbieden.

De charme van Hurghada bij herfst en winter

Januari is een piekmaand qua drukte in Hurghada, maar over het algemeen is het in de herfst en winter minder druk dan in de zomer. Ben je gesteld op rust en ga je graag tegen voordelig tarief op reis? Dan is het laagseizoen iets voor jou. Als bijkomend voordeel zijn de temperaturen in herfst en winter milder. Een zonnetje is natuurlijk leuk en aardig, maar er zijn weinig mensen die bij temperaturen van 35+ nog goed functioneren. In oktober zal het zo heet niet worden, maar het zit er dik in dat het een graad of 25 wordt. 25 graden past iets beter binnen de Nederlandse begrippen van warmte. In oktober zul je niet wegsmelten of zweten tot je een ons weegt. Het voordeel: je kunt er op uit, een wandeling of excursie ondernemen.

Temperaturen en de zee

Ook in oktober kun je er op rekenen dat de Rode Zee nog aangenaam warm is. Van een herfstduik is geen sprake. Reken op watertemperaturen van zo’n 26 graden. Een dagje strand met zwemmen is ook in oktober zeker geen straf. Het enige nadeel van in oktober op vakantie gaan, is dat de zon sneller onder zal zijn dan in hartje zomer. Met andere woorden: je hebt iets minder aan je dag. ’s Nachts is het wat frisser dan overdag, maar ook in het holst van de nacht zal de temperatuur niet onder de 10 graden Celsius komen. Neem een vest of dun jasje mee voor ’s nachts en je kunt ook ’s avonds laat in Hurghada in oktober de hort op.

Betaalbare luxe

Ontdek betaalbare luxe en reis goedkoop naar Hurghada! Verken onze exclusieve selectie van de 10 beste budgetvriendelijke hotels en resorts voor een droomvakantie. Boek vandaag nog voor een voordelige en onvergetelijke ervaring!

Het weer in Hurghada

Top 3 Resorts in Hurghada: